• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe werkt een UPS systeem?
Kees Nielen NoodstroomExpert

Kees Nielen

In een wereld waarin stroomuitval en spanningspieken onverwacht kunnen optreden, is een Uninterruptible Power Supply (UPS) een belangrijk systeem geworden. Dit geldt niet alleen voor bedrijven en ziekenhuizen, maar ook steeds meer voor huishoudens. Maar wat is een UPS precies, hoe werkt het, en waar wordt het voor gebruikt? In dit artikel leggen we alles uit over de werking, toepassingen en voordelen van een UPS!

Wat is het?

Een UPS, ook wel Uninterruptible Power Supply genoemd, is een back-up apparaat dat je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je aangesloten apparatuur blijft werken tijdens een stroomuitval. Dit klinkt misschien als iets voor bedrijven, maar het is juist ook superhandig voor thuisgebruik.

Stel je voor: je zit lekker thuis, en ineens valt de stroom uit. Je koelkast stopt met koelen, de verlichting gaat uit, je tv valt weg, en het filter van je aquarium werkt niet meer. Misschien heb je zelfs medische apparatuur die plotseling zonder stroom zit. Dit kan niet alleen onhandig zijn, maar in sommige gevallen zelfs gevaarlijk.

Met een UPS heb je hier geen last van: zodra de stroom uitvalt, schakelt het systeem over op de ingebouwde batterij. Dit geeft je de mogelijkheid om apparaten door te laten werken of veilig uit te schakelen, totdat de stroom weer terug is. Zo ben je altijd verzekerd van een betrouwbare stroomvoorziening, zelfs bij een onverwachte stroomstoring!

Vertrouw jij het elektriciteitsnet niet meer...?

Overweeg jij een noodstroomvoorziening voor jouw woning of bedrijf, maar weet je niet welke oplossing het beste aansluit bij jouw situatie en stroomverbruik?

Met onze noodstroomoplossingen kun je langdurige stroomuitvallen overbruggen, en wordt de noodstroom zonder vertraging geactiveerd.

Meer weten? Ontdek binnen 1 minuut wat we voor jouw kunnen betekenen 👇🏼

Stef

Hoe werkt een UPS systeem?

Een UPS beschermt je dus van het zonder stroom komen te zitten wanneer er een stroomstoring optreedt. Maar hoe werkt een ups precies? We leggen het je uit aan de hand van vier eenvoudige stappen:

Stap 1: Detectie van stroomproblemen

Een UPS houdt voortdurend de spanning en stroomkwaliteit in de gaten. Zodra het systeem een probleem detecteert, zoals een spanningsdaling, een piek in de spanning, of een volledige stroomuitval, reageert het direct.

Stap 2: Overschakelen naar noodstroom

Wanneer de UPS een probleem detecteert, schakelt het onmiddellijk over naar zijn interne batterij. Dit proces gebeurt zo snel, vaak in enkele milliseconden, dat je apparaten geen onderbreking ervaren en gewoon stroom blijven ontvangen.

Stap 3: Continuïteit van de stroomvoorziening

Zolang de stroomuitval aanhoudt, blijft de UPS energie leveren vanuit de batterij. Hoe lang dit kan duren, hangt af van de capaciteit van de UPS en de apparaten die erop zijn aangesloten. Dit kan variëren van enkele minuten tot uren.

Stap 4: Automatische terugschakeling

Zodra de stroom weer terug is, schakelt de UPS automatisch terug naar het normale stroomnet. De batterij zal zich vervolgens opnieuw opladen voor een eventuele volgende keer dat je het nodig hebt.

UPS in thuisbatterijen

Heb jij zonnepanelen op je dak liggen? Dan is een thuisbatterij geen gek idee. Steeds meer thuisbatterijen worden uitgerust met een ingebouwde UPS waardoor ze niet alleen dienen als opslag voor je zonne-energie, maar ook als een betrouwbare noodstroomvoorziening.

Een thuisbatterij geeft je in dit geval dus dubbel voordeel: ten eerste kun je de zonne-energie die je opwekt opslaan voor later gebruik, bijvoorbeeld ’s avonds of op bewolkte dagen. Ten tweede zorgt de ingebouwde UPS ervoor dat je nooit zonder stroom komt te zitten tijdens een stroomstoring.

Waar wordt een UPS voor gebruikt?

UPS-systemen worden in verschillende situaties ingezet, zowel voor thuisgebruik als zakelijk. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke toepassingen.

Thuisgebruik

In huishoudens kan een UPS verschillende toepassingen hebben. Hoewel veel mensen misschien denken dat een stroomuitval niet zo'n groot probleem is, zijn er situaties waarin een UPS van cruciaal belang kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aquaria: Vissen en ecosystemen in aquaria kunnen in gevaar komen als filtersystemen of temperatuurregelaars tijdelijk uitvallen.
  • Medische apparatuur: Sommige mensen gebruiken thuis medische apparatuur zoals zuurstofmachines, die een constante stroomvoorziening nodig hebben.
  • Thuiswerkers: Voor thuiswerkers kan een UPS belangrijk zijn om te voorkomen dat belangrijke documenten verloren gaan tijdens een stroomstoring.
  • Koken: Steeds meer Nederlanders koken elektrisch. Als je een diner maakt voor vrienden dan wil je dat het elektrische fornuis blijft functioneren.

Bedrijven

Voor bedrijven is een UPS vaak een onmisbare investering. Het zorgt ervoor dat werkzaamheden niet stilvallen tijdens een stroomuitval, wat anders kan leiden tot aanzienlijke verliezen. Enkele voorbeelden van gebruik in zakelijke omgevingen zijn:

  • Fabrieken: Grote machines die continu produceren, kunnen schade oplopen of verkeerd werken bij stroomuitval. Daarnaast kost stilstand in fabrieken vaak duizenden euro’s per uur.
  • Kantoren: Een UPS voorkomt dat computers en servers uitvallen, wat gegevensverlies en verstoring van bedrijfsprocessen voorkomt.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen is een stabiele stroomvoorziening letterlijk van levensbelang. UPS-systemen spelen hier een cruciale rol:

  • Medische apparatuur: Apparaten zoals beademingsmachines en hartmonitors moeten te allen tijde blijven functioneren.
  • Operatiekamers: Bij een stroomuitval moet de verlichting en apparatuur in operatiekamers blijven werken.
  • Dataopslag: Ziekenhuizen werken met grote hoeveelheden gevoelige data. Die moeten te allen tijde toegankelijk en veilig bewaard blijven.

Op zoek naar een goede noodstroomvoorziening?

Bij NoodstroomExpert.nl helpen onze experts je graag de beste oplossing te vinden voor jouw situatie. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis zorgen wij ervoor dat jij altijd op stroom kunt rekenen, zelfs tijdens een stroomstoring.

Zorg dat je nooit meer zonder stroom zit, neem vandaag nog VRIJBLIJVEND contact met ons op!


Veelgestelde vragen

Hoe lang kan een UPS stroom leveren?
De duur van de stroomvoorziening hangt af van de capaciteit van de UPS en het vermogen van de aangesloten apparaten, maar meestal kan een UPS tussen de 15 minuten en enkele uren stroom leveren.

Hoelang gaat een UPS mee?
Een UPS heeft meestal een levensduur van 4 tot 10 jaar.

Hoeveel vermogen moet een UPS hebben?
Kies een UPS met genoeg vermogen voor al je apparaten en een beetje extra voor piekspanningen, zodat je altijd veilig zit!

Kees Nielen NoodstroomExpert

Over de auteur

Ik ben al ruim 9 jaar actief in de zonnepanelen branche, samen met mijn vader Stef. In deze 9 jaar hebben we ons gespecialiseerd in complexe groot-zakelijke trajecten. Omdat we steeds meer vragen krijgen van consumenten ben ik mij verder gaan specialiseren in noodstroom oplossingen voor particulieren.