Stroomuitval. Het is iets waar je liever niet aan denkt, maar het gebeurt steeds vaker. Van onverwachte pieken in het elektriciteitsverbruik tot geopolitieke spanningen en cyberaanvallen: ons elektriciteitsnet staat onder druk. Gelukkig is er een oplossing waarmee je stroomstoringen en -uitval kunt overbruggen: de No-Break installatie. Maar wat is het precies, hoe werkt het, en waarom zou je het overwegen? In dit artikel lees je alles over deze slimme noodstroomoplossing!
Wat is een No-Break installatie?
Een No-Break installatie is een systeem dat ervoor zorgt dat je apparatuur blijft werken, zelfs als het stroomnet uitvalt. Het systeem fungeert als een soort brug tussen de stroomvoorziening en je aangesloten apparatuur. Zodra er een probleem is met de stroomtoevoer neemt de No-Break installatie het direct over en behoud je dus een ononderbroken stroomvoorziening.
No-break installatie is een andere benaming voor een UPS systeem.
Vertrouw jij het elektriciteitsnet niet meer...?
Overweeg jij een noodstroomvoorziening voor jouw woning of bedrijf, maar weet je niet welke oplossing het beste aansluit bij jouw situatie en stroomverbruik?
Met onze noodstroomoplossingen kun je langdurige stroomuitvallen overbruggen, en wordt de noodstroom zonder vertraging geactiveerd.
Meer weten? Ontdek binnen 1 minuut wat we voor jouw kunnen betekenen 👇🏼

Waarom is een No-Break installatie belangrijk?
Het elektriciteitsnet in Nederland loopt tegen zijn grenzen aan. Oorspronkelijk is het niet ontworpen voor de enorme en snel groeiende vraag naar stroom die we tegenwoordig hebben. Dit maakt het systeem kwetsbaar voor overbelasting.
Daar komt nog bij dat externe factoren zoals cyberaanvallen en geopolitieke spanningen het probleem nog groter maken. De kans op stroomuitval wordt daardoor steeds groter, en het kan zomaar gebeuren dat je ineens zonder stroom zit. Met een No-Break installatie ben je voorbereid op zulke situaties.
Waar wordt een No-Break installatie voor gebruikt?
Een No-Break installatie kan in veel situaties toegepast worden. Hier zijn enkele voorbeelden:
Ziekenhuizen
In operatiekamers of bij levensreddende apparatuur mag de stroom simpelweg niet uitvallen. Een No-Break installatie zorgt ervoor dat medische apparatuur altijd blijft werken, zelfs bij langdurige stroomstoringen.
Datacenters
In de digitale wereld is elke seconde zonder stroom een risico. Denk aan gegevensverlies of stilvallende servers. Een UPS houdt servers en opslagsystemen operationeel, zodat alles blijft draaien.
Industrie
In productieomgevingen waar machines en processen continu moeten werken, voorkomt een No-Break installatie stilstand en de bijbehorende kosten.
Infrastructuur
Denk aan tunnels, verkeerslichten of treinsystemen. Hier kan stroomuitval niet alleen ongemak, maar ook gevaar opleveren.
Thuisgebruik
Ook voor particulieren is een No-Break systeem een waardevolle investering. Het kan delen van of zelfs je hele huis van stroom voorzien bij uitval van het net. Dit voorkomt dat je zonder stroom komt te zitten!

Hoe werkt een no-break installatie?
Een No-Break installatie klinkt misschien technisch, maar het concept is eigenlijk vrij eenvoudig. Hier is een simpel stappenplan dat uitlegt hoe dit systeem werkt:
1. De installatie staat stand-by
De No-Break installatie is altijd aangesloten op het elektriciteitsnet en de apparaten die je wilt beschermen. Ondertussen houden de interne batterijen zichzelf opgeladen, klaar om in actie te komen als dat nodig is.
2. Detectie van een probleem
Het systeem houdt de stroomtoevoer constant in de gaten. Zodra het een storing, spanningspiek, of een volledige uitval detecteert, reageert het binnen milliseconden.
3. Batterijen nemen het over
Als de stroom uitvalt of fluctueert, schakelt de No-Break installatie direct over naar de interne batterijen. Deze batterijen leveren onmiddellijk stroom aan je apparaten, zonder dat je iets merkt van de overgang.
4. Stabiele stroomvoorziening
Terwijl de batterijen stroom leveren, stabiliseert de No-Break installatie ook de netspanning. Dit voorkomt schade aan gevoelige apparatuur door pieken of dalen in de stroom.
5. Herstel van de netstroom
Zodra de stroomvoorziening weer normaal is, schakelt de No-Break installatie automatisch terug naar het elektriciteitsnet. Tegelijkertijd beginnen de batterijen zichzelf opnieuw op te laden, zodat ze weer klaar zijn voor de volgende storing.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Bij NoodstroomExpert.nl hebben we één missie: zorgen dat jouw stroom nooit uitvalt. Met jarenlange ervaring en grondige tests weten wij precies welke No-Break installatie past bij jouw situatie. Neem contact met ons op voor meer informatie!
Veelgestelde vragen
Waar staat ‘No-Break’ voor?
De naam ‘No-Break’ verwijst naar de continuïteit van stroomtoevoer bij een stroomstoring. De installatie neemt dan zonder onderbreking de stroomvoorziening over.
Wat is het verschil tussen een No-Break installatie en een noodstroomaggregaat?
Een No-Break installatie werkt met batterijen en geeft directe stroom. Een noodstroomaggregaat draait op brandstof en heeft enkele seconden nodig om op te starten. Hierdoor is een UPS ideaal voor kritieke toepassingen waar geen enkele vertraging is toegestaan.
Hoe lang kan een No-Break installatie stroom leveren?
Dit hangt af van de capaciteit van de batterijen en de belasting. Voor langdurige stroomuitval kan een combinatie met een noodstroomaggregaat een oplossing zijn.